Goedkoper Licht: Zorgeloos licht voor uw school, zonder dat u moet investeren

Proefopstellingen op scholen

Op verzoek van de besturenorganisaties heeft Goedkoper Licht in basisschool De Pool in Amsterdam, een proefproject uitgevoerd. Deze praktijkstest was van belang om aan te tonen dat:

–  De verlichtingssterkte goed is
–  De beleving van de aangepaste verlichting als goed zou worden ervaren
–  De besparingen reëel zijn

De resultaten van deze pilot waren goed. De leerkrachten en leerlingen zijn erg tevreden over de aanpak, het resultaat en over de beleving van het nieuwe licht. Na aanpassing van de verlichting viel het de leerkrachten op dat de verlichting een stuk frisser en beter was dan voorheen. De meting gaf aan dat het energieverbuik van de aangepaste verlichting 45% minder was dan die van de bestaande verlichting!

Aanpassen van de verlichting in plaats van nieuwe armaturen

Openen armatuur, tl verwijderen, plaatsen T5 Energy Saver met nieuwe T5 TL buizen en sluiten van het armatuur … klaar in minder dan 15 minuten per leslokaal.

Schermafbeelding 2014-12-01 om 2.44.00 PM

 

 

 

 

 

Het resultaat: elektriciteitsverbruik ‘voor en na’ de aanpassing

De huidige verlichting verbruikt 65 Watt en … na de aanpassing verbruikt de aangepaste armatuur slechts 35,9 Watt.

Schermafbeelding 2014-12-01 om 2.45.17 PM

 

 

 

Ga naar de website van goedkoperlicht.nl

Bekijk de pdf  “7 jaar zorgenloos licht voor scholen”

Bekijk de pdf  “goedkoper licht”

Digitaal ScholenDossier helpt scholen bij gebouwonderhoud

Met behulp van het nieuwe digitale ScholenDossier krijgen scholen voor het eerst in de onderwijshistorie volledig inzicht in de staat van hun gebouw(en). Daarmee kunnen schoolbesturen het buitenonderhoud – meer dan ooit – verantwoord en gefundeerd plannen en uitvoeren. Het ScholenDossier is een onafhankelijk platform, ontwikkeld door de coöperatie Digitaal Gebouw Dossier. Deze coöperatie werd in januari gelanceerd tijdens de vakbeurs Facilitair in de Brabanthallen in Den Bosch.

Schoolbesturen worden vanaf 1 januari 2015 zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de buitenschil van hun schoolgebouwen. “Deze zogenoemde doordecentralisatie is voor sommige besturen geen probleem, maar voor anderen juist een bijna onneembare horde,” aldus Gerard Lokhorst van Stichting Duurzame Scholen, één van de initiatiefnemers. “Veel scholen hebben onvoldoende kennis en competenties in huis om het dagelijkse onderhoud te organiseren en om een goede meerjaren-onderhoudsplanning of -exploitatieplanning op te stellen en bij te houden.”

Nulmeting

Om deze scholen te helpen, sloegen 15 bedrijven de handen ineen om dit landelijke scholenprobleem op een eenvoudige manier op te lossen. Onder de paraplu van de coöperatie Digitaal Gebouw Dossier bedachten zij een ‘open’ applicatie: het ScholenDossier. “Hiermee kunnen scholen een nulmeting (laten) doen, laagdrempelig, volledig en zonder investeringen vooraf. Gewoon beginnen en hulp inroepen als dat nodig is. Het is een basisdossier waarin alle relevante data op één plek worden bewaard en bijgehouden. Altijd direct inzichtelijk voor alle betrokkenen. Niet alleen ideaal voor de schoolbesturen, ook voor de toeleveranciers,” licht Lokhorst toe.

Appels met appels vergelijken

Het ScholenDossier geeft helder overzicht van alle relevante indicatoren rondom het gebouwbezit van een schoolbestuur. Recent is dit idee op het congres van Stichting Duurzame Scholen in conceptvorm gepresenteerd en door ‘onderwijsland’ al positief ontvangen. Lokhorst: “Het ScholenDossier geeft GRIP en is een uitstekend uitgangspunt voor verdere stappen. Of dat nu het opstellen en uitvoeren van een MJOP is of het inzetten van verduurzaming binnen het bezit. Hiermee kunnen scholen in heel Nederland eindelijk echt appels met appels vergelijken en volledige controle hebben over hun gebouwbeheer.”

Ga naar de website van duurzaamgebouw.com

Bekijk het “Scholendossier”